Info Romania

Romania este situata in sud-estul Europei, intre 43°37’07”-48°15’06” lat. N si 20°15’44”-29°41’24” long. E. Suprafata Romaniei este de 238391 km².

Romania se invecineaza: la N si E- Ucraina, in E- Marea Neagra si Republica Moldova, la S- Bulgaria, la SV- Iugoslavia si la V- Ungaria.

 

Vegetatia si fauna: vegetatia forestiera primordiala ce acopera intregul teritoriu (cu exceptia SE tarii) a facut loc treptat terenurilor agricole. Azi padurile ocupa aprox. 27% din suprafata Romaniei, fiind formate din foioase (stejar, gorun, carpen, fag, ulm, frasin, tei, paltin s.a.) pana la 1000-1400 m si conifere (brad, molid, pin, zada s.a.) pana la 1800 m. Pasunile si pajistile alpine ocupa suprafete importante, folosite mai ales in cresterea oilor. Fauna, bogata si variata, este interesanta cinegetic prin cerbi, caprioare, ursi, vulpi, lupi, mistreti s.a.; specii mai rare ca pelicanii, califarii, vidrele (in Delta Dunarii), capra neagra, cocosul de munte, rasul s.a. sunt puse sub protectia legii. Delta Dunarii adaposteste un numar mare de pasari.

Populatia: este formata in majoritate de romani 89% ,4%, maghiari 7,1%, tigani 2%, germani, ucrainieni, rusi-lipoveni, turci, tatari. In afara granitelor traiesc peste 8 mil. de romani, atat imigrati in Europa occidentala, Canada, SUA, Australia, America de Sud (cei mai multi in ultimele decenii), cat si din tarile vecine unde traiesc comunitati mari de romani. Concentrarea max. a pop. in zonele de campie (peste 55%), indeosebi în zona capitalei (1.000 loc./km2). In zona de munte (5% din populatie) densitatea loc. este slaba. Rata natalitatii: 11,6‰; a mortalitatii: 11,5‰. Rata pop. urbane: 55%.

Resurse si economie: Romania este o tara in tranzitie de la o economie socialista la o economie de piata care a avut dupa 1990 un ritm lent de aplicare a reformei (pana în 1996-1997). Dintre tarile foste socialiste, a beneficiat mai putin de sprijin financiar international, datorita regimului politic. Economia Romaniei este industrial-agrara. Ramurile industriale sunt diversificate si raspandite pe intreg teritoriu Romania. Ele sunt: metalurgia neferoasa, siderurgia, petrochimia, industria lemnului, constructia de nave, textile, pielarie, alimentara, care au suferit dupa 1989, datorita intarzierii restructurarii industriei si precaritatii investitiilor. Romania are numeroase resurse miniere, dar reduse ca pondere: carbuni (lignit), aur, argint, lemn, uraniu, sare (rezerve importante). Petrolul si gazele naturale nu satisfac consumul intern.

Transportul: lungimea totala a retelei feroviare in Romania reprezentand cele mai insemnate cai pentru transportul de marfa, este de 11.348 km. Din care 3348 km sunt electrificati. Reteaua de drumuri publice totalizeasa 72.799Km. din care mai putin de jumatate sunt drumuri asfaltate.

Orase: Bucuresti, pe malul raului Dambovita este cel mai mare centru industrial al tarii. 51% din populatia Romaniei traieste in mediul urban iar acest procent este in continua crestere. Al doilea oras ca marime este Brasovul cu o populatie de 323.835 locuitori. Constanta ( 350.476 ) este cel mai mare port.

Turismul: principalele zone sau obiective turistice

·    litoralul Marii Negre cu renumite statiuni de cura heliomarina (Mamaia, Mangalia Nord, Saturn, Jpiter, Aurora, Venus, Neptun), de cura balneara (Techirghiol, Eforie Nord si Sud, Mangalia), cu orase de vacanta pentru copii (Navodari) si tineret (Costinesti), cu vestigii ale oraselor antice (Tomis, Callatis, Histria).

·    zona Bucegi-Brasov (principala zona a turismului montan si hibernal din Romania cu orasul Brasov si statiunile Poiana BrasovSinaia, Predeal s.a.).

·    Valea Oltului cu statiuni balneare in judetul Harghita (Tusnad) si Valcea (Calimanesti-Caciulata, Olanesti, Govora).

·    NV Moldovei (Bucovina) cu monumente de arta feudala incluse in catalogul UNESCO (bisericile cu fresce interioare si exterioare de la Voronet, Moldovita, Sucevita, Humor, manastirea Putna si vechea capitala a Moldovei, Suceava)

·    M-tii Apuseni cu spectaculoase fenomene carstice (pesteri – inclusiv pestera cu ghetar fosil de la Scarisoara, cetatile Ponorului, Cheile Turzii, defileul Crisului Repede s.a.) si o cultura veche populara, nealterata.

·    Maramuresul, cu valori folclorice si etnografice (o adevarata civilizatie a lemnului: porti sculptate, case, biserici cu turle inalte – Ieud, Bogdan Voda, Rozalvea s.a. – Cimitirul Vesel de la Sapanta s.a., port popular viu colorat) unice in tara, cu statiuni balneare (Ocna Sugatag) si de sporturi de iarna (Borsa, Mogosa).

·    Delta Dunarii

·    Portile de Fier (cu statiunea Baile Herculane, cunoscuta din timpul romanilor; defileul Dunarii, fenomene carstice in munti si podisul Mehedinti: Topolnita, Closani s.a.)

·    M-tii Fagaras (supranumiti “Alpii Translivaniei”).

·    Alte zone: Ceahlau – Lacul Rosu; M-tii Semenic, zona Tarnavelor cu biserici fortificate, M-tii Retezat (cu parcul national omonim), M-tii Rodnei (inclusiv statiunile balneare de pe Somesul Mare), centre turistice:Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu (capitala culturala a Europei), Timisoara.

 

www.carpathiangarden.com

Curs valutar: http://bnr.ro/Cursul-de-schimb-524.aspx