Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (U.G.I.R.) si-a facut simtita prezenta in viata economica a Romaniei inca de la inceputul cristalizarii activitatii industriale.
Astfel la 23 martie 1891 un grup de industriasi din Bucuresti pune bazele Asociatiei “Industria”, ocazie cu care se manifesta primele luari de pozitie in favoarea incurajarii si protejarii industriei nationale.
La data de 27 ianuarie 1903, Asociatia “Industria” ia denumirea de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (U.G.I.R.) si, odata cu trecerea timpului si dezvoltarea sectorului industrial, isi mareste aportul la dezvoltarea economica a tarii, impunand prin politica sa numeroase masuri legislative si administrative favorabile consolidarii industriei Romaniei. In special in perioada interbelica, bazandu-se pe o structura organizatorica solida si pe aportul gandirii si actiunii celor mai straluciti si potenti industriasi ai perioadei, U.G.I.R. a contribuit la o inflorire fara precedent a activitatii industriale, ceea ce a reprezentat un aport substantial la cresterea avutiei nationale si impunerea Romaniei ca un partener important in operatiunile de comert exterior ale vremii.
Incepand cu 1924, U.G.I.R. devine membru fondator al Organizatiei Internationale a Muncii de la Geneva.
Recunoasterea internationala a Uniunii cunoaste o puternica dezvoltare, astfel ca, in 1940, UGIR intretine relatii de colaborare cu organizatii similare din peste 18 state din intreaga lume.
De asemeni, in perioada pregatitoare si in derularea celui de-al II-lea Razboi Mondial, UGIR a detinut o pozitie cheie, reusind ca printr-o politica permanent adoptata situatiilor create, sa-si aduca un aport substantial la sprijinirea materiala a actiunilor militare ale Romaniei si sa realizeze o independenta economica totala a tarii in aceasta grea perioada.
Dupa incheierea Razboiului, odata cu instaurarea puterii comuniste, activitatea U.G.I.R. a cunoscut un puternic regres ca urmare a unor actiuni brutale de impunere a mecanismelor noului sistem economic bazat pe centralism si pe proprietatea statului.
In anul 1948, printr-o Hotarare a Consiliului de Ministrii, UGIR este desfiintata, iar membrii Uniunii sunt supusi la numeroase persecutii si privatiuni, unii din ei fiind chiar suprimati. Pe fondul schimbarilor intervenite in 1981 in viata social-politica din Romania si odata cu punerea bazelor revenirii la o economie de piata libera, necesitatea organizarii apolitice si pe criterii profesionale a agentilor economici a dus la reluarea activitatii U.G.I.R. incepand cu data de 27 septembrie 1992, cand aceasta a recapatat personalitate juridica.
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – U.G.I.R., este o organizatie patronala nationala de tip confederativ, persoana juridica inregistrata la Tribunalul Municipiului Bucuresti in septembrie 1992, organizatie care prin statutul sau si-a propus sa reia activitatea organizatiei patronale nationale U.G.I.R. constituita in 1893 si a carei activitate a fost intrerupta in 1948.
Organele centrale de conducere si reprezentare ale UGIR sunt: Adunarea Generala, Consiliul National, Colegiul Permanent, Presedinte, Comisia Centrala de Cenzori.
U.G.I.R. a actionat, de la reluarea activitatii, pentru promovarea in relatiile economice a liberei initiative si a principiului concurentei loiale cu scopul realizarii in Romania a unei economii de piata de succes, a unei economii reale cu capital majoritar privat.
U.G.I.R. este o organizatie patronala independenta de sine statatoare, reprezentativa la nivel national din februarie 1998, conform Hotararii Tribunalului Municipiului Bucuresti.
U.G.I.R. este organizatie membra a:
- Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania
- Congresului International al Industriasilor si Intreprinzatorilor cu sediul central la Moscova, organism ce este recunoscut de Organizatia Internationala a Patronatelor
- BUSINESS EUROPE (prin ACPR)
U.G.I.R. participata la negocierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National, este membru cu drepturi depline in cadrul unor organisme cu caracter tripartit:
- Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
- Consiliul Economic si Social din Romania
- Consiliul Economic si Social European
- Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor
- Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
- Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale
- Ministere, agentii guvernamentale si prefecturi
UGIR desfasoara o gama larga de activitati precum:
- efectuarea de interventii la organele administratiei publice si centrale, pentru apararea intereselor membrilor sai,
- distribuirea de informatii privind oportunitatile de afaceri in tara si strainatate, obtinute din baza de date UGIR,
- activitati de consultanta financiara, juridica, contabila, manageriala,
- organizarea unor misiuni de afaceri pentru membrii sai,
- organizarea de cursuri de pregatire si perfectionare in domenii de larg interes: management, marketing, finante, contabilitate,
- organizarea unor actiuni pentru intelegerea rolului si contributiei intreprinzatorilor la dezvoltarea economica si sociala a tarii,
- organizarea de seminarii si conferinte, axate pe problematica specifica,
- organizarea de expozitii si targuri comerciale, judetene.
De asemenea, UGIR este prezent in desfasurarea activitatii:
- Comisiilor de Dialog Social (constituite la nivelul prefecturilor si ministerelor) si Comitetului de Monitorizare privind “Pactul Social”
- Consiliul pentru Sanatate si Securitatea in Munca
- Comisia Nationala pentru Indexare
- Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei – ADER
U.G.I.R. a realizat o serie de conventii si acorduri de colaborare pe termen lung avand obiective concrete cu organizatii patronale din tari precum Franta, Italia, Germania, Suedia, Spania, Chile, Bulgaria, Cehia, Federatia Rusa, Ucraina, Kirgizstan, Azerbaidjan, Tadjikistan, Armenia, Kazahstan, Uzbekistan, Gruzia, Belarus, Turkmenistan, Kuwait.
Aceste acorduri creeaza un cadru favorabil dezvoltarii legaturilor economice si comerciale intre agentii economici, din tara noastra si tarile respective.
U.G.I.R. isi manifesta intreaga disponibilitate pentru realizarea unei unitati eficiente a miscarii patronale, prin care sa fie sustinute interesele economice majore ale Romaniei.